Owoce to ważny i bardzo smaczny element diety, z którego nie warto rezygnować. Jednak często zdarza się, że dostęp do świeżych owoców jest ograniczony przez porę roku, miejsce, w którym mieszkamy lub wysokie ceny owoców poza sezonem. Na szczęście istnieje wspaniały sposób na zamknięcie pysznych, sezonowych owoców w słoikach, tak że będą cieszyć podniebienie bez względu na okoliczności. Wprowadź do swojego codziennego menu przetwory owocowe.
Nie ma nic prostszego, niż samodzielne zrobienie kompotu owocowego. Do ugotowania pysznego i zdrowego kompotu, wystarczą owoce, woda i cukier. Do garnka z zimną wodą wrzuć owoce i gotuj na małym ogniu, aż owoce oddadzą swój sok i smak do wody. Cukier jest opcjonalnym dodatkiem, którego używa się według własnego uznania. Nie musisz używać go w ogóle, wtedy kompot będzie najzdrowszy, jednak najsmaczniejszy jest z odrobiną cukru. Spróbuj swojego wyrobu i oceń, czy potrzebuje dosłodzenia, czy może owoce były już wystarczająco słodkie.
Kompot można zrobić z dosłownie z każdego owocu, od oczywistych jabłek i gruszek, po wiśnie, melony, a nawet banany! Wybierz swoje ulubione owoce i mieszaj je dowolnie! Ugotowany przez Ciebie kompot może być modyfikowany na wszelkie sposoby tak, aby trafiał w Twoje gusta. To ogromna przewaga domowych przetworów nad dostępnymi w sklepach napojami.
Lubicie wiśnie? My bardzo. Nic latem nie gasi tak pragnienia jak zimny kompot z tych owoców. Wiśnie doskonale komponują…
Opublikowany przez Devaldano Czwartek, 27 lutego 2020
Smażenie konfitur to nieco bardziej skomplikowany proces od gotowania kompotu. To przede wszystkim proces czasochłonny, ponieważ owoce na konfiturę muszą smażyć się długo i powoli. Konfiturę można zrobić właściwie z każdego owocu. Najbardziej popularne są konfitury z owoców leśnych, jednak warto również spróbować konfitury z cytrusów lub arbuza.
Owoce na konfitury gotuje się w syropie – mieszance wody z cukrem – do powstania pasty, a później, smaży się kilkakrotnie po to, żeby dobrze nasiąkły cukrem, a nie rozpadły się podczas obróbki. Konfitura różni się bowiem od dżemu tym, że owoce są w niej zakonserwowane w całości lub w dużych kawałkach, a nie w postaci gęstego, gładkiego musu. Konfitura jest świetnym dodatkiem nie tylko do ciast i deserów, lecz także do serów, a nawet mięs.
Jeśli nie masz czasu na długotrwałe smażenie konfitur, ale nie chcesz rezygnować ze wspaniałego smaku owoców w zimie, możesz zaopatrzyć się w naturalne przetwory na devaldano.pl.
Wszystkim znany jest smak syropów owocowych, dostępnych w sklepach. Gęste, słodkie soki, ze śladową ilością soku owocowego w składzie, znajdują się na półkach w każdym dyskoncie. Niestety wysoka zawartość cukru, a niskie stężenie owoców sprawia, że taki syrop jest niewiele lepszym rozwiązaniem od popularnych napojów gazowanych. Na szczęście w prosty sposób możemy taki syrop zrobić w domowych warunkach.
Soczyste owoce (najlepiej leśne) wystarczy wrzucić do słoika, zasypać cukrem i zapasteryzować. Owoce pod wpływem cukru i odpowiedniej temperatury puszczą sok, z którego utworzy się słodki syrop. Takie rozwiązanie jest zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. W takim słoiku zamyka się cały świeży smak owoców, który nie potrzebuje żadnych wzmacniaczy i ulepszaczy.
Robienie własnych, domowych przetworów jest bardzo satysfakcjonujące, chociaż może być czasochłonnym zajęciem. Bez względu na to, czy masz czas, by spędzać go w kuchni, czy nie, przetwory owocowe powinny znajdować się w Twojej diecie. Nie przejmuj się napiętym grafikiem, zdrowe przetwory można także kupić przez Internet.
Foto wyróżniające: Freepik